Naam
Stichting Lourdesgroep Santpoort
RSIN/fiscaal nummer
819069905
Contactgegevens
Kerkerinklaan 3
2071 RJ Santpoort-Noord
telefoon: 023-5390382
email: lourdesgroepsantpoort@gmail.com
website: www.lourdesgroepsantpoort.nl
KVK: 34295198
Doelstelling
De stichting heeft zonder winstoogmerk ten doel: Het begeleiden van pelgrims naar de bedevaartplaats Lourdes. Het geven van informatie en andere praktische hulp aan mensen die aan een reis deelnemen of dit overwegen. Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
Beleidsplan
BELEIDSPLAN STICHTING LOURDESGROEP SANTPOORT 2021 – 2024
Inleiding
Al meer dan 125 jaar worden er vanuit Nederland Bedevaarten georganiseerd naar Lourdes, een plaats in het zuiden van Frankrijk, waar in 1858 Maria aan Bernadette Soubirous verschenen is.
Deze bedevaarten werden in het verleden landelijk georganiseerd door de Stichting Vereniging Nationale bedevaarten(VNB) te Tilburg, in samenwerking met de vele plaatselijke Lourdesgroepen in Nederland.
De crisis die, als gevolg van COVID 19 in 2020 in de reiswereld is ontstaan, heeft de VNB doen besluiten geen bedevaarten meer te organiseren en begin van het jaar 2021 is door de VNB het faillissement aangevraagd en heeft de rechtbank op 12 maart het faillissement uitgesproken.
Dit betekent het einde van een langdurige samenwerking met de VNB. De Stichting heeft zich aangemeld bij het Huis voor de Pelgrim die al 100 jaar bedevaarten o.a. ook naar Lourdes organiseert. Helaas kan vanwege COVID 19 ook in 2021 geen bedevaart naar Lourdes
aangeboden worden.
De Lourdesgroep Santpoort organiseert voor de parochies Santpoort, Velserbroek, Driehuis, IJmuiden, Haarlem noord en Bloemendaal jaarlijks een reis naar Lourdes.
Deze werkzaamheden van de Lourdesgroep Santpoort zijn ondergebracht in een Stichting Lourdesgroep Santpoort. Op 18 februari 2008 is daartoe ten kantore van Notaris Buisman te Santpoort de stichtingsakte ondertekend.
Als stichting voldoen we aan de nieuwe belastingregels die gelden voor Algemeen Nut Beogende instellingen (ANBI). Een ANBI is een kerkelijke, levensbeschouwelijke, charitatieve, culturele, wetenschappelijke of algemeen nut beogende instelling die als zodanig door de belastingdienst is aangewezen.
Een van de verplichtingen die de belastingdienst vraagt om voor het ANBI keurmerk in aanmerking te komen is het leveren van een beleidsplan.
Doelstelling
Het doel van de landelijke en de plaatselijke Stichtingen Lourdeswerk is het samenstellen, leiden en begeleiden van de bedevaarten naar Lourdes. Een Lourdesreis is meer dan een vakantiereis. Op bedevaart gaan is ook een zichtbare uitdrukking van gelovige/zoekende mensen naar betekenisvol ontmoeten met God en met elkaar, waarbij iedereen zowel zieke als gezonde pelgrims een verantwoordelijkheid draagt en een taak heeft.
Concrete plannen voor 2021 – 2024
De stichting heeft zonder winstoogmerk ten doel
- Het begeleiden van pelgrims naar de bedevaart Lourdes.
- Het geven van informatie en andere praktische hulp aan mensen die aan een reis deelnemen of dit overwegen.
- Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door
- Het geven van informatie over reizen naar Lourdes.
- Voor een reis naar Lourdes zoeken we vrijwilligers die rolstoelen kunnen duwen en hand-en-spandiensten kunnen verrichten.
- Regelmatig informatie geven in de diverse parochiebladen over Lourdes en de voorbereiding van de bedevaart.
- Het laten samenstellen en uitgeven van een verslag over de Lourdesreis 2021 tot 2024.
- Het beheren van een website met actuele informatie.
- Het financieel ondersteunen van pelgrims die de reissom niet kunnen bekostigen.
- Het financieel ondersteunen van vrijwilligers die mee naar Lourdes gaan.
- Om het Lourdesverhaal in de parochies in de regio levend te houden zijn er contactpersonen in de parochies in Haarlem noord, Bloemendaal, Santpoort, Driehuis en IJmuiden. Het is belangrijk deze te ondersteunen en nieuwe contactpersonen te werven. Er is een jaarlijkse contactpersonen avond waarop contactpersonen informatie krijgen over de komende Lourdes reis.
- Het onderhouden van de contacten met de landelijke organisatie (Huis van de Pelgrim) en een aantal plaatselijke Lourdesgroepen.
Het bijeenbrengen van financiële middelen
- Het inzamelen van oud papier door een groep vrijwilligers. Deze vrijwilligers worden door middel van een jaarlijkse informatieavond, een jaarlijkse feestavond en een ‘lief en leed pot’ betrokken gehouden bij de Stichting Lourdesgroep Santpoort.
- Het werven van donateurs.
Het bestuur komt voor de het organiseren van alle activiteiten minimaal zes keer per jaar bij elkaar.
Indien nodig wonen bestuursleden landelijke of regionale bijeenkomsten over Lourdes bij.
Tot slot
Wij hopen als Stichting Lourdesgroep Santpoort de komende jaren voor velen een reis naar Lourdes mogelijk te maken, vanuit ons vast vertrouwen dat Lourdes een plek is waar “de hemel de aarde raakt.” Een plek waar mensen op adem mogen/kunnen komen om het leven van alledag met zijn vreugde en zijn verdriet aan te kunnen.
Bestuurssamenstelling
Het bestuur van de stichting bestaat uit een door het bestuur vast te stellen aantal van ten minste drie bestuurders. Het bestuur kiest uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. De functies van secretaris en penningmeester kunnen door één persoon worden vervuld. De bestuurders worden benoemd voor onbepaalde tijd.
Namen van de bestuurders
Mevr. M.A. Neve-Kieftenbeld
Mevr. M.M. van Kaam-Kemenade
Dhr. A.M. Joosten
Dhr. J.G.S.M. Lammers
Voorzitter
Secretaris
Penningmeester
Lid
Beloningsbeleid
De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten.